Pštrosie mäso – mäso budúcnosti
Hlavnou produkciou pštrosej Farmy OÁZA s.r.o. je pštrosie mäso charakterizujúce vysokú kvalitu. Našimi klientmi sú nielen reštaurácie a hotely ale taktiež aj samostatné domácnosti. Mäso pštrosa označujú znalci za mäso gurmánov, vďaka nízkemu obsahu tuku.
Pštrosie mäso sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, obsahuje veľmi málo tuku a cholesterolu, v čom predstihuje aj mäso morky. Na rozdiel od hydiny je pštrosie mäso výrazne červené, štruktúrou a zafarbením je podobné hovädziemu.
Mäso našich bežných hospodárskych zvierat (prasa, dobytok, ovca, hydina) obsahuje viac než 3 % tuku, u pštrosa je obsah tuku v svalovine do 0,3 %. Nízky obsah tuku však u pštrosieho mäsa nie je vôbec na úkor jemnosti. Kalorická hodnota pštrosieho mäsa je 114 cal/100 g, významná je úplná absencia cholesterolu.
Pštrosy na našej farme chováme biologickým krmivom, preto si môžete byť úplne istý jeho zdravotnou nezávadnosťou. Jedná sa jednoducho o „mäso budúcnosti“.
Porovnanie nutričných hodnôt v 100g mäsa
Typ mäsa | Kalórie | Bielkoviny [g] | Tuky [g] | Cholesterol [mg] | Vápnik [mg] |
Pštros | 114 | 26 | 2 | 60 | 5 |
Hydina | 165 | 28 | 4 | 86 | 13 |
Morka | 159 | 29 | 4 | 69 | 13 |
Dobytok | 282 | 25 | 18 | 91 | 16 |
Ovca | 241 | 24 | 15 | 92 | 8 |
Prasa | 323 | 26 | 22 | 99 | 3 |
Mäso od nás je odblanené, vákuovo balené, certifikované pod veterinárnym dohľadom a disponujeme oválnou pečiatkou.
Kvalita pštrosieho mäsa
Kvalitu pštrosieho mäsa ovplyvňujú štyri základné faktory chovu, porážky, prepravy a jeho predaja pri 100% hygiene. Udržať si top kvalitu mäsa je pre nás záväzok voči odberateľom a výzva pre nás samotných a preto, nepodceňujeme ani jeden z nižšie uvedených faktorov.
Kvalita pštrosieho mäsa závisí od týchto faktorov:
- Manažment chovu
- Vek zvieraťa (staršie zviera – mäso je tvrdšie)
- Systém chovu (veľa stresu vo výbehu má za následok zníženú kvalitu mäsa)
- Výživa (nesprávne zloženie potravy má za následok tvorbu tuku žletej farby, ktorý má vplyv na chuť mäsa)
Technika prepravy a porážky
- Odborný transport zvierat na bitúnok
- Správna technika porážania
- Dodržiavanie správnej technológie po porážacej linke – teplotný režim
Skladovanie, distribúcia a predaj
- Dodržiavanie teplotného režimu pri skladovaní a distribúcii
- Forma predaja – mrazené, chladené, čerstvé
- Metóda predaja – vákuovo balené
Hygiena
100% hygiena a dodržiavanie veterinárnych predpisov vo všetkých fázach výroby mäsa.
Jatočné mäso klasifikuje Svetová Asociácia Chovateľov Pštrosov do štyroch akostných tried. Farma OÁZA s.r.o. ponúka na predaj mäso prvej akostnej triedy.
Charakteristika prvej akostnej triedy:
- Vek pštrosa: menej ako 16 mesiacov
- Farba tuku: iba bielej farby
- Farba svaloviny: jasná červená farba
- Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
- Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
- Zdravotný stav: žiadne symptómy ochorení
- Iné podmienky: žiadna gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku.
Táto akostná trieda je najkvalitnejšia.
Aj keď Pštrosia farma s.r.o produkuje len mäso prvej akostnej triedy, pre lepšiu orientáciu vám ponúkame charakteristiku i nižších tried.
Druhá akostná trieda:
- Vek pštrosa: 16 až 24 mesiacov
- Farba tuku: iba bielej farby
- Farba svaloviny: jasná červená farba
- Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
- Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
- Zdravotný stav: žiadne symptómy nemocí
- Iné podmienky: žiadna gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku
Mäso z tejto triedy je vhodné na pomletie.
Tretia akostná trieda:
- Vek pštrosa: 25 mesiacov a starší
- Farba tuku: iba bielej farby
- Farba svaloviny: jasná červená farba
- Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
- Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
- Zdravotný stav: žiadne symptómy nemocí
- Iné podmienky: žiadna gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku
Toto mäso je vhodné pre spracovateľov a výrobcov mäsových výrobkov a tiež je vhodné na pomletie.
Štvrtá akostná trieda:
- Vek pštrosa: akýkoľvek vek bez obmedzenia
- Farba tuku: tuk žltej farby
- Farba svaloviny: viacfarebné spektrum od slabo ružovej po tmavočervenú, na niektorých svaloch biela farba
- Stav srdca: srdce malej veľkosti, textúra pórovitá a iné poškodenia
- Stav pečene: žltá, zelená a čierna farba s nádormi a vredmi
- Zdravotný stav: žiadne symptómy nemocí
- Iné podmienky: môže byť gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku
Toto mäso je určené iba pre spracovateľov a výrobcov mäsových výrobkov, nie je vhodné na predaj ani ako mäso na pomletie.
Piata akostná trieda:
- Vek pštrosa: akýkoľvek vek bez obmedzenia
- Farba svaloviny: svalovina s vredmi a kanálikmi, svetlé a tmavé škvrny
- Stav pečene: škvrnitá alebo infikovaná pečeň
- Zdravotný stav: možný výskyt symptómov ochorení
Toto výsekové mäso nie je určené na konzumáciu ľuďmi, ale iba ako krmivo pre mäsožravé zvieratá.
Pštrosie mäso v gastronómii
Mäso pštrosa označujú znalci za mäso gurmánov.
Kalorická hodnota pštrosieho mäsa je 114cal/100g. Významná je i nízky obsah cholesterolu. Na 99% neobsahuje tuk a zároveň, obsahuje veľké množstvo bielkovín. Zaujímavosťou je, že počas tepelnej úpravy si vždy zachová svoj tvar a nikdy sa nezmrští. Pštrosie mäso je jednoduché na prípravu a je ideálnou alternatívou za hovädzie, bravčové či kuracie a morčacie mäso.
V našej sekcií Gastronómia sme pre vás pripravili niekoľko inšpirácií a chutných variácií zo pštrosieho mäsa.