Variácie a chutné inšpirácie zo pštrosieho mäsa

Skôr ako sa pustíte do varenia

Pštrosie mäso sa upravuje ako akékoľvek iné mäso, ale vždy dodržiavajte jednu základnú podmienku: neprevariť a neprepiecť! Keďže má pštrosie mäso oveľa menej tuku ako iné mäsá, aby nestvrdlo a nevyschlo, snažte sa ho tepelne upravovať rýchlejšie.

  • Potrite narezané kusy mäsa olivovým olejom, aby vyzeralo mäso šťavnatejšie.
  • Aby mäso  nestratilo šťavu, prudko ho opečte na krátky čas a až potom stiahnite plyn na minimum.
  • Stejky prepečiete na stredne prepečené (medium), ale nikdy nie na veľmi prepečené (well done).
  • Panvicu si vždy dobre pretrite olejom, alebo uprednostnite teflónové panvice.
  • Mnoho šéfkuchárov pridáva do mäsa víno, ovocné šťavy, alebo rôzne špeciálne omáčky ako například teryaki omáčka na dosiahnutie želaného efektu.

Pštrosia pečeňová paštéta

Potrebujeme:

  • 1 veľká šálka pštrosej pečienky (rozsekaná),
  • 3 plátky udenej slaniny,
  • 2 čajové lyžičky roztopeného masla,
  • 1 na špičku noža tymián,
  • 1 bobkový list,
  • 3 polievkové lyžice Weinbrand, alebo Sherry,
  • soľ a korenie.

Postup:

Slaninu opečte na panvici bez tuku. Kúsky slaniny vyberte a na zbytku tuku opečte pečeň na miernom ohni. Okoreňte ju tymiánom, bobkovým listom, soľou a korením a pečte všetko dohromady ďaších 3-4 min. Potom dôkladne vmiešajte Weinbrand alebo Sherry. Vyberte bobkový list a pečeň rozpučte na kašovitú hmotu. Hmotu naplňte do malých premastených foriem a pokvapkajte rozpusteným maslom. Paštétu umiestnite až do úplného vychladnutia do chladničky. Podávajte ako predkrm s čerstvým celozrnným chlebom.

Pštrosia polievka Blue Neck

Potrebujeme:

  • 300 g pštrosieho krku,
  • 80 g tuku na smaženie,
  • 180 g nakrájanej polievkovej zeleniny,
  • 100 ml suchého červeného vína,
  • 250 ml vody,
  • 40 g múky,
  • 50 g Madeiry,
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku,
  • korenie, soľ, jemná paprika.

Postup:

Pštrosí krk opečte s polovičkou tuku a polievkovou zeleninou. Zmes zalejte červeným vínom a pridajte paradajkový pretlak a vodu. Krk duste do mäkka, ak je nutné, pridajte ďalšiu vodu. Nakoniec vyberte krk z hrnca, mäso oddeľte od kostí a nakrájajte na malé kúsky. Druhú polovicu tuku nechajte rozpustit v inom hrnci, posypte múkou a za stáleho miešania osmažte. Zalejte ju vývarom a vmiešajte polievkovú zeleninu. Polievku ochuťte výdatne soľou, korením, paprikou a madeirou a pridajte oddelené mäso zo pštrosieho krku.  Podávajte s čerstvou bagetou alebo s topinkou.

Tyrolský guláš

Potrebujeme:

  • 1 kg pštrosieho mäsa na kocky,
  • 1 kg cibule na kolieska,
  • 2 čajové lyžičky soli,
  • 2 polievkové lyžice papriky,
  • 2 polievkové lyžice rasce,
  • 1/8 čajovej lyžičky čerstvo zomletého čieného korenia,
  • 1 bobkový list,
  • 1 dcl červeného vína.

Postup:

Mäso rýchlo osmažte z každej strany vo väčšom kotlíku. Pridajte ostatné prísady, kotlík prikryte a polievku priveďte do varu. Keď sa polievka zavarí, znížte plameň a varte 2 až 3 hodiny pokiaľ mäso nezmäkne. Podávajte  so zemiakmi a dusenou červenou kapustou.

Pštrosí biftek

Potrebujeme:

  • 3 pol. lyžice jedlého oleja,
  • 1 pol. lyžica paradajkového kečupu,
  • 1 lyžička horčice,
  • 1 pol. Lyžica smotany,
  • 1 pol. Lyžica nadrobno nasekanej cibule,
  • 1 špička noža čerstvého čili,
  • ½ lyžičky soli.

Predpríprava:

Vyššie uvedené ingrediencie zmiešame a vložíme do nich bifteky na 2 až 4 hodiny.

Postup:

Odležané bifteky položíme na rozpálený gril alebo panvicu a prudko z oboch strán opražíme podľa chuti.

Pštrosí burger

Potrebujeme:

  • 0,5 kg mletého pštrosieho mäsa,
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nastrúhaného,
  • 2pol. lyžice nadrobno nakrájanej cibule,
  • 1 čajová lyžička olivového oleja,
  • ½ čaj. lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia,
  • 1 čaj. lyžička soli.

Postup:

Cibuľu a cesnak osmažíte na olivovom oleji. Cesnak s cibuľou jemne zmiešajte s mäsom soľou a korením. Mäso vyformujte do placky a položte na rozpálenú olejom potretú panvicu na 2 minúty z každej strany. Pokiaľ mäso budete pripravovať na grile, doba na pečeni esa predĺži na 4 minúty z každej strany. Podávajte s rozkrojenou žemľou, cibuľou, paradajkou, šalátom, horčicou, majonézou, kečupom a hranolkami.

Pštrosia roštenka

Potrebujeme:

  • 600g pštrosích rezov,
  • 1 veľkú cibulu,
  • 1 lyžica hladkej múky,
  • ½ kocky slepačieho bujónu,
  • 1-2 lyžičky koreniacej zmesi na roštenku,
  • olej na smaženie, soľ, korenie.

Postup:

Mäso nakrájajte na plátky a ľahko naklepťe, osoľte a okoreňte. Pripravené plátky obalte v múke, ktorú zmiešate s koreniacou zmesou na roštenku. Mäso prudko opečte na pripravenom oleji z oboch strán. Podlievajte vodou, v ktorej ste rozpustili ½ kocky bujónu. Na oleji zvlášť osmažte na kolieska nakrájanú cibuľu, ktorú položíte už na hotovú roštenku. Ako prílohu podávaje zemiaky, hranolky alebo ryžu podľa chuti.

Marinovaný pštrosí steak v bylinkovom náleve

Potrebujeme:

0,9 kg pštrosieho mäsa,
1,5 dcl octu,
0,5 dcl olivového oleja,
2 polievkové lyžice cesnaku najemno postrúhaného,
1 polievková lyžica popučeného rozmarínu ,
1 polievková lyžica tymiánu (listy),
1 čaj.lyžica čerstvo zomletého čierneho korenia.

Postup:

Pripravenú marinádu z prísad dajte do igelitového vrecka a naplňte ho mäsom. Vrecko dobre uzavrite a dajte na 1 hodinu do chladničky. Občas vrecko otočte, aby sa marináda dostala na celé mäso. Vyberte mäso z marinády a dajte ho na rošt tak, aby bolo mäso vo výške okolo 10 cm nad pahrebou. Pečte 26-31 minút na mierne prepečenie, otočte len raz. Porcujte na plátky.

Dusený pštros

Potrebujeme:

  • 1 kg pštrosieho mäsa zo stehna, nakrájaného na kúsky (mäso na guláš),
  • 1000 ml jogurtu,
  • 2 pol. lyžica jedlého oleja,
  • 2 strúžky jemne postrúhaného cesnaku,
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na kolieska,
  • 2 jemne nakrájané stonky zeleru,
  • 1 zelený výhonok cesnaku nakrájaný na kolieska,
  • 1 zelený paprikový lusk nakrájený na prúžky,
  • 500 ml vývaru,
  • 250 ml suchého červeného vína,
  • 1 lyžička soli,
  • 1 lyžička tymiánu,
  • 2 lyžičky múky,
  • 400 g čerstvých malých šampiňónov,
  • 100 g sušených broskýň nakrájaných na malé kúsky,
  • čerstvo pomleté čierne korenie.

Predpríprava:

Mäso marinujte aj s jogurtom 4 až 6 dní v chladničke.

Postup:

V hrnci rozpálte olej a opečte v ňom cesnak, cibuľu, papriku, zeler a vňať cesnaku. Pridajte mäso a osmažte ho. Prilejte vývar a víno a okoreňte soľou, tymiánom a mletým korením. Prikryte hrniec a obsah nechajte ľahko variť pri miernej teplote 2,5-3 hod. Potom šťavu zahustite múkou a pridajte šampiňóny a broskyne. Duste ešte asi 10 min. Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým šalátom.

Pštros v piesku

Potrebujeme:

  • 500g pštrosích steakov nakrájaných na tenké plátky,
  • 3 pol. lyžice rozpusteného masla,
  • 1 lyžička soli, korenia, tymiánu a jemnej papriky,
  • 200g čerstvého hrachu,
  • 3 olúpané paradajky nakrájané na kúsky,
  • 200g cibule nakrájanej na kocky.

Postup:

Veľký plochý pekáč vymažte tukom a pokryte dno mäsom.  Mäso polejte roztopeným maslom a okoreňte soľou, korením, tymiánom a paprikou.  Na mäso poukladajte vo vrstvách v poradí nasekanú cibuľu, hrach a paradajky. Potom pekáč utesnite alobalom. Pečte v predohriatej trúbe pri strednej teplote cca 40-50min. Podávajte s ryžou.

Steak na vínovo-hubovej omáčke

Potrebujeme:

  • 6 pštrosích steakov,
  • soľ, korenie na ochutenie.

Príprava omáčky:

  • 1 polievková lyžica masla,
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa,
  • 2,5 dcl  na plátky nakrájaných húb,
  • 0,5 dcl červeného víno,
  • 0,5 dcl hovädzieho bujónu.

Postup:

V malej panvici rostopte maslo, pridajte cibuľu a huby a smažte pokiaľ cibuľa nezmäkne a huby neztmavnú. Pridajte víno a bujón, varte pokiaľ sa neodparí väčšina vody z jedla. Ochutené a okorenené steaky dajte na gril. Opečené steaky polejte omáčkou.

Pštrosí vaječný likér

Potrebujeme:

  • 1/2 pštrosieho vaječného žľtka,
  • 400 g práškového cukru,
  • 1/2 l šľahačky,
  • 1l žitnej pálenky,
  • špičku noža pravej vanilkovej drene.

Postup:

Vaječný žĺtok vyšľahajte do krémova s preosiatým práškovým cukrom. Potom pridajte za stáleho miešania pomaly šľahačku a alkohol. Vaječný likér stiahnite do fliaš a skladujte v chladničke.

Pštrosí vaječný koláč

Potrebujeme:

  • 1 pštrosie vajce,
  • 750 g cukru,
  • 500 g pšeničnej múky,
  • 1 a pol prášku do pečiva,
  • 2 lyžice citrónovej esencie,
  • 5 a pol lyžice vody.

Postup:

Žĺtky oddeľte od bielka. Oddelený žĺtok miešajte 15 minút s vodou a s cukrom až do krémovitej hmoty. Z bielka ušľahajte sneh a spolu s múkou a práškom do pečiva primiešajte do žĺtkovej vaječnej zmesi. Pridajte citrónovú esenciu. Celú hmotu dajte do vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Pečte v rúre pri strednej teplote 20 minút.