Pštrosie mäso sa upravuje ako akékoľvek iné mäso, ale vždy dodržiavajte jednu základnú podmienku: neprevariť a neprepiecť! Keďže má pštrosie mäso oveľa menej tuku ako iné mäsá, aby nestvrdlo a nevyschlo, snažte sa ho tepelne upravovať rýchlejšie.
Potrite narezané kusy mäsa olivovým olejom, aby vyzeralo mäso šťavnatejšie.
Aby mäso nestratilo šťavu, prudko ho opečte na krátky čas a až potom stiahnite plyn na minimum.
Stejky prepečiete na stredne prepečené (medium), ale nikdy nie na veľmi prepečené (well done).
Panvicu si vždy dobre pretrite olejom, alebo uprednostnite teflónové panvice.
Mnoho šéfkuchárov pridáva do mäsa víno, ovocné šťavy, alebo rôzne špeciálne omáčky ako například teryaki omáčka na dosiahnutie želaného efektu.
Pštrosia pečeňová paštéta
Potrebujeme:
1 veľká šálka pštrosej pečienky (rozsekaná),
3 plátky udenej slaniny,
2 čajové lyžičky roztopeného masla,
1 na špičku noža tymián,
1 bobkový list,
3 polievkové lyžice Weinbrand, alebo Sherry,
soľ a korenie.
Postup:
Slaninu opečte na panvici bez tuku. Kúsky slaniny vyberte a na zbytku tuku opečte pečeň na miernom ohni. Okoreňte ju tymiánom, bobkovým listom, soľou a korením a pečte všetko dohromady ďaších 3-4 min. Potom dôkladne vmiešajte Weinbrand alebo Sherry. Vyberte bobkový list a pečeň rozpučte na kašovitú hmotu. Hmotu naplňte do malých premastených foriem a pokvapkajte rozpusteným maslom. Paštétu umiestnite až do úplného vychladnutia do chladničky. Podávajte ako predkrm s čerstvým celozrnným chlebom.
Potrebujeme:
300 g pštrosieho krku,
80 g tuku na smaženie,
180 g nakrájanej polievkovej zeleniny,
100 ml suchého červeného vína,
250 ml vody,
40 g múky,
50 g Madeiry,
1 polievková lyžica paradajkového pretlaku,
korenie, soľ, jemná paprika.
Postup:
Pštrosí krk opečte s polovičkou tuku a polievkovou zeleninou. Zmes zalejte červeným vínom a pridajte paradajkový pretlak a vodu. Krk duste do mäkka, ak je nutné, pridajte ďalšiu vodu. Nakoniec vyberte krk z hrnca, mäso oddeľte od kostí a nakrájajte na malé kúsky. Druhú polovicu tuku nechajte rozpustit v inom hrnci, posypte múkou a za stáleho miešania osmažte. Zalejte ju vývarom a vmiešajte polievkovú zeleninu. Polievku ochuťte výdatne soľou, korením, paprikou a madeirou a pridajte oddelené mäso zo pštrosieho krku. Podávajte s čerstvou bagetou alebo s topinkou.
Mäso rýchlo osmažte z každej strany vo väčšom kotlíku. Pridajte ostatné prísady, kotlík prikryte a polievku priveďte do varu. Keď sa polievka zavarí, znížte plameň a varte 2 až 3 hodiny pokiaľ mäso nezmäkne. Podávajte so zemiakmi a dusenou červenou kapustou.
Pštrosí biftek
Potrebujeme:
3 pol. lyžice jedlého oleja,
1 pol. lyžica paradajkového kečupu,
1 lyžička horčice,
1 pol. Lyžica smotany,
1 pol. Lyžica nadrobno nasekanej cibule,
1 špička noža čerstvého čili,
½ lyžičky soli.
Predpríprava:
Vyššie uvedené ingrediencie zmiešame a vložíme do nich bifteky na 2 až 4 hodiny.
Postup:
Odležané bifteky položíme na rozpálený gril alebo panvicu a prudko z oboch strán opražíme podľa chuti.
Pštrosí burger
Potrebujeme:
0,5 kg mletého pštrosieho mäsa,
1 strúčik cesnaku, jemne nastrúhaného,
2pol. lyžice nadrobno nakrájanej cibule,
1 čajová lyžička olivového oleja,
½ čaj. lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia,
1 čaj. lyžička soli.
Postup:
Cibuľu a cesnak osmažíte na olivovom oleji. Cesnak s cibuľou jemne zmiešajte s mäsom soľou a korením. Mäso vyformujte do placky a položte na rozpálenú olejom potretú panvicu na 2 minúty z každej strany. Pokiaľ mäso budete pripravovať na grile, doba na pečeni esa predĺži na 4 minúty z každej strany. Podávajte s rozkrojenou žemľou, cibuľou, paradajkou, šalátom, horčicou, majonézou, kečupom a hranolkami.
Pštrosia roštenka
Potrebujeme:
600g pštrosích rezov,
1 veľkú cibulu,
1 lyžica hladkej múky,
½ kocky slepačieho bujónu,
1-2 lyžičky koreniacej zmesi na roštenku,
olej na smaženie, soľ, korenie.
Postup:
Mäso nakrájajte na plátky a ľahko naklepťe, osoľte a okoreňte. Pripravené plátky obalte v múke, ktorú zmiešate s koreniacou zmesou na roštenku. Mäso prudko opečte na pripravenom oleji z oboch strán. Podlievajte vodou, v ktorej ste rozpustili ½ kocky bujónu. Na oleji zvlášť osmažte na kolieska nakrájanú cibuľu, ktorú položíte už na hotovú roštenku. Ako prílohu podávaje zemiaky, hranolky alebo ryžu podľa chuti.
Pripravenú marinádu z prísad dajte do igelitového vrecka a naplňte ho mäsom. Vrecko dobre uzavrite a dajte na 1 hodinu do chladničky. Občas vrecko otočte, aby sa marináda dostala na celé mäso. Vyberte mäso z marinády a dajte ho na rošt tak, aby bolo mäso vo výške okolo 10 cm nad pahrebou. Pečte 26-31 minút na mierne prepečenie, otočte len raz. Porcujte na plátky.
Dusený pštros
Potrebujeme:
1 kg pštrosieho mäsa zo stehna, nakrájaného na kúsky (mäso na guláš),
1000 ml jogurtu,
2 pol. lyžica jedlého oleja,
2 strúžky jemne postrúhaného cesnaku,
1 veľká cibuľa nakrájaná na kolieska,
2 jemne nakrájané stonky zeleru,
1 zelený výhonok cesnaku nakrájaný na kolieska,
1 zelený paprikový lusk nakrájený na prúžky,
500 ml vývaru,
250 ml suchého červeného vína,
1 lyžička soli,
1 lyžička tymiánu,
2 lyžičky múky,
400 g čerstvých malých šampiňónov,
100 g sušených broskýň nakrájaných na malé kúsky,
čerstvo pomleté čierne korenie.
Predpríprava:
Mäso marinujte aj s jogurtom 4 až 6 dní v chladničke.
Postup:
V hrnci rozpálte olej a opečte v ňom cesnak, cibuľu, papriku, zeler a vňať cesnaku. Pridajte mäso a osmažte ho. Prilejte vývar a víno a okoreňte soľou, tymiánom a mletým korením. Prikryte hrniec a obsah nechajte ľahko variť pri miernej teplote 2,5-3 hod. Potom šťavu zahustite múkou a pridajte šampiňóny a broskyne. Duste ešte asi 10 min. Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým šalátom.
Pštros v piesku
Potrebujeme:
500g pštrosích steakov nakrájaných na tenké plátky,
3 pol. lyžice rozpusteného masla,
1 lyžička soli, korenia, tymiánu a jemnej papriky,
200g čerstvého hrachu,
3 olúpané paradajky nakrájané na kúsky,
200g cibule nakrájanej na kocky.
Postup:
Veľký plochý pekáč vymažte tukom a pokryte dno mäsom. Mäso polejte roztopeným maslom a okoreňte soľou, korením, tymiánom a paprikou. Na mäso poukladajte vo vrstvách v poradí nasekanú cibuľu, hrach a paradajky. Potom pekáč utesnite alobalom. Pečte v predohriatej trúbe pri strednej teplote cca 40-50min. Podávajte s ryžou.
Steak na vínovo-hubovej omáčke
Potrebujeme:
6 pštrosích steakov,
soľ, korenie na ochutenie.
Príprava omáčky:
1 polievková lyžica masla,
1 nadrobno nakrájaná cibuľa,
2,5 dcl na plátky nakrájaných húb,
0,5 dcl červeného víno,
0,5 dcl hovädzieho bujónu.
Postup:
V malej panvici rostopte maslo, pridajte cibuľu a huby a smažte pokiaľ cibuľa nezmäkne a huby neztmavnú. Pridajte víno a bujón, varte pokiaľ sa neodparí väčšina vody z jedla. Ochutené a okorenené steaky dajte na gril. Opečené steaky polejte omáčkou.
Pštrosí vaječný likér
Potrebujeme:
1/2 pštrosieho vaječného žľtka,
400 g práškového cukru,
1/2 l šľahačky,
1l žitnej pálenky,
špičku noža pravej vanilkovej drene.
Postup:
Vaječný žĺtok vyšľahajte do krémova s preosiatým práškovým cukrom. Potom pridajte za stáleho miešania pomaly šľahačku a alkohol. Vaječný likér stiahnite do fliaš a skladujte v chladničke.
Pštrosí vaječný koláč
Potrebujeme:
1 pštrosie vajce,
750 g cukru,
500 g pšeničnej múky,
1 a pol prášku do pečiva,
2 lyžice citrónovej esencie,
5 a pol lyžice vody.
Postup:
Žĺtky oddeľte od bielka. Oddelený žĺtok miešajte 15 minút s vodou a s cukrom až do krémovitej hmoty. Z bielka ušľahajte sneh a spolu s múkou a práškom do pečiva primiešajte do žĺtkovej vaječnej zmesi. Pridajte citrónovú esenciu. Celú hmotu dajte do vymasteného a múkou vysypaného pekáča. Pečte v rúre pri strednej teplote 20 minút.