Pštrosia kozmetika
Pštrosí olej získavaný z tuku pštrosa je v súčasnosti žiadanou základnou surovinou v kozmetickom i farmaceutickom priemysle. Pripravujú sa z neho predovšetkým kozmetické prípravky na ošetrenie pokožky, významnú úlohu však zohráva aj v oblasti výživy.
Charakteristika pštrosieho oleja:
– protizápalový
– antibakteriálny
– chráni organizmus pred mikróbmi
– výborný emulgátor
– výborný zvlhčovač /hydratácia/
– účinný proti starnutiu pleti: vyhladzuje vrásky, predchádza tvorbe nových
– účinný prostriedok na hojenie rán
– má nízku dráždivosť
– prirodzený zmäkčovač
– zvyšuje rastovú aktivitu kože
– stimuluje vlasové korienky, napomáha ich rozmnožovaniu a rastu
– zlepšuje rast a celkový stav nechtov
– je nekomedogenický (nezanáša póry a netvorí vyrážky)
– obmedzuje tvorbu akné
– zintenzívňuje činnosť ostatných liečiv, napríklad medikci trichoficií
– preniká kožnou bariérou a prechádza kožnými vrstvami
– zlepšuje schopnosť kože odolávať tuhnutiu spôsobenému studenou klímou
– zvyšuje schopnosť pokožky odolávať mrazu
– vlastný pozoruhodný profylaktický a protizápalový imunoregulant
– uľavuje pri migrénach a pôsobí upokojujúco na žalúdok a tráviace ústrojenstvo
– redukuje modriny, popáleniny, pľuzgiere, opuchy, vykĺbeniny
– podporuje rýchlejšie hojenie až o 50%
– redukuje LDL cholesterol
Pštrosí olej z hľadiska výživy
Univerzitné štúdie dokazujú, že viac ako 70% mastných kyselín v oleji spadá do oblasti nenasýtených kyselín. Tieto polonenasýtené a mononasýtené tuky vedú k zníženiu cholesterolu v krvi.
Olej ďalej obsahuje základné mastné kyseliny Omega 3, 5, 6, 7 a Omega 9. Ľudské telo tieto mastné kyseliny potrebuje, nedokáže si ich však vytvoriť samo, preto ich musí získavať z potravy. Pštrosí olej obsahuje základné mastné kyseliny, z hľadiska výživy je vďaka tomu vzácny a nenahraditeľný.
Pštrosie oči a cievy
Svoje využitie vo farmaceutickom priemysle majú aj oči a cievy Pštrosa afrického dvojprstého. Farmaceutické spoločnosti a výskumné ústavy vykupujú pštrosie oči za účelom výskumu zameraného na liečenie šedého zákalu u ľudí. Pštrosie cievy napomáhajú pri výskume zameranom na cievne ochorenia