Pštrosie mäso – mäso budúcnosti
Hlavnou produkciou pštrosej Farmy OÁZA s.r.o. je pštrosie mäso charakterizujúce vysokú kvalitu. Našimi klientmi sú nielen reštaurácie a hotely ale taktiež aj samostatné domácnosti. Mäso pštrosa označujú znalci za mäso gurmánov, vďaka nízkemu obsahu tuku.
Pštrosie mäso sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, obsahuje veľmi málo tuku a cholesterolu, v čom predstihuje aj mäso morky. Na rozdiel od hydiny je pštrosie mäso výrazne červené, štrukturou a zafarbením je podobné hovädziemu.
Mäso našich bežných hospodárských zvierat (prasa, dobytok, ovca, hydina) obsahuje viac než 3 % tuku, u pštrosa je obsah tuku v svalovine do 0,3 %. Nízky obsah tuku však u pštrosieho mäsa nie je vôbec na úkor jemnosti. Kalorická hodnota pštrosieho mäsa je 114 cal/100 g, významná je úplná absencia cholesterolu.
Pštrosy na našej farme chováme biologickým krmivom, preto si môžete byť úplne istý jeho zdravotnou nezávadnosťou. Jedná sa jednoducho o „mäso budúcnosti“.
Porovnanie nutričných hodnôt v 100g mäsa
Typ mäsa | Kalórie | Bielkoviny [g] | Tuky [g] | Cholesterol [mg] | Vápnik [mg] |
Pštros | 97 | 22 | 2 | 58 | 5 |
Hydina | 140 | 27 | 3 | 73 | 13 |
Morka | 135 | 25 | 3 | 73 | 13 |
Dobytok | 240 | 25 | 3 | 59 | 16 |
Ovca | 205 | 22 | 13 | 78 | 8 |
Prasa | 275 | 24 | 19 | 84 | 3 |
Mäso od nás je odblanené, vákuovo balené, certifikované pod veterinárnym dohľadom a disponujeme oválnou pečiatkou.
Kvalita pštrosieho mäsa
Kvalitu pštrosieho mäsa ovplyvňujú štyri základné faktory chovu, porážky, prepravy a jeho predaja pri 100% hygiene. Udržať si top kvalitu mäsa je pre nás záväzok voči odberatelom a výzva pre nás samotných a preto, nepodceňujeme ani jeden z nižšie uvedených faktorov.
Kvalita pštrosieho mäsa závisí od týchto faktorov:
- Manažment chovu
- Vek zvieraťa (strašie zviera – mäso je tvrdšie)
- Systém chovu (veľa stresu vo výbehu má za následok zníženú kvalitu mäsa)
- Výživa (nesprávne zloženie potravy má za následok tvorbu tuku žletej farby, ktorý má vplyv na chuť mäsa)
Technika prepravy a porážky
- Odborný transport zvierat na bitúnok
- Správna technika porážania
- Dodržiavanie správnej technológie po porážacej linke – teplotný režim
Skladovanie, distribúcia a predaj
- Dodržiavanie teplotního režimu pri skladovaní a distribúcii
- Forma predaja – mrazené, chladené, čerstvé
- Metóda predaja – vákuovo balene
Hygiena
100% hygiena a dodržiavanie veterinárních predpisov vo všetkých fázach výroby mäsa.
Jatočné mäso klasifikuje Svetová Asociácia Chovateľov Pštrosov do štyroch akostných tried. Farma OÁZA s.r.o. ponúka na predaj mäso prvej akostnej triedy.
Charakteristika prvej akostnej triedy:
- Vek pštrosa: menej ako 16 mesiacov
- Farba tuku: iba bielej farby
- Farba svaloviny: jasná červená farba
- Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
- Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
- Zdravotný stav: žiadne symptomy ochorení
- Iné podmienky: žiadna gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku.
Táto akostná trieda je najkvalitnejšia.
Aj keď Pštrosia farma s.r.o produkuje len mäso prvej akostnej triedy, pre lepšiu orientáciu vam ponúkame charakteristiku i nižších tried.
Druhá akostná trieda
- Vek pštrosa: 16 až 24 mesiacov
- Farba tuku: iba bielej farby
- Farba svaloviny: jasná červená farba
- Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textúra bez poškodenia
- Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
- Zdravotný stav: žiadne symptomy nemocí
- Iné podmienky: žiadna gelovitá okolo okolo srdca, stehna a zadku
Mäso z tejto triedy je vhodné na pomletie.
Tretia akostná trieda
- Vek pštrosa: 25 mesiacov a starší
- Farba tuku: iba bielej farby
- Farba svaloviny: jasná červená farba
- Stav srdca: srdce normálnej veľkosti, farba a textura bez poškodenia
- Stav pečene: stredne hnedá farba, bez nádorov a vredov
- Zdravotný stav: žiadne symptomy nemocí
- Iné podmienky: žiadna gelovitá okolo okolo srdca, stehna a zadk
Toto mäso je vhodné pre spracovateľov a výrobcov mäsových výrobkov a tiež je vhodné na pomletie.
Štvrtá akostná trieda
- Vek pštrosa: akýkoľvek vek bez obmedzenia
- Farba tuku: tuk žltej farby
- Farba svaloviny: viacfarebné spektrum od slabo ružovej po tmavočerven, na niektorých svaloch biela farba
- Stav srdca: srdce malej veľkosti, textura pórovitá a iné poškodenia
- Stav pečene: žltá, zelená a čierna farba s nádormi a vredmi
- Zdravotný stav: žiadne symptomy nemocí
- Iné podmienky: môže byť gelovitá hmota okolo srdca, stehna a zadku
Toto mäso je určené iba pre spracovateľov a výrobcov mäsovitých výrobkov, nie je vhodné na predaj ani ako mäso na pomletie.
Piata akostná trieda
- Vek pštrosa: akýkoľvek vek bez obmedzenia
- Farba svaloviny: svalovina s vredmi a kanálikmi, svetlé a tmavé škvrny
- Stav pečene: škvrnitá alebo infikovaná pečeň
- Zdravotný stav: možný výskyt symptómov ochorení
Toto výsekové mäso nie je určené na konzumáciu ľuďmi, ale iba ako krmivo pre mäsožravé zvieratá.
Pštrosie mäso v gastronómii
Mäso pštrosa označujú znalci za mäso gurmánov.
Kalorická hodnota pštrosieho mäsa je 114cal/100g. Významná je i nízky obsah cholesterolu. Na 99% neobsahuje tuk a zároveň, obsahuje veľké množstvo bielkovín. Zaujímavosťou je, že počas tepelnej úpravy si vždy zachová svoj tvar a nikdy sa nezmrští. Pštrosie mäso je jednoduché na prípravu a je ideálnou alternatívou za hovädzie, bravčové či kuracie a morčacie mäso.
V našej sekcií Gastronómia sme pre vás pripravili niekoľko inšpirácií a chutných variácií zo pštrosieho mäsa.
Pštrosie vajcia konzumné
Pštrosie vajce váži okolo 1,4 – 1,8 kg a dokáže nahradiť 25 až 30 slepačích vajíčok. Jeho priemerné rozmery sú 15 cm na dĺžku a 12,5 cm na šírku. Pštrosie vajce má veľmi silnú škrupinu, ktorá je hrubá 2 až 3 mm a je taká pevná, že sa na vajce môže postaviť dospelý človek bez toho, aby ho poškodil.
Pštrosie vajco má iný pomer žĺtka a bielka ako klasické vajíčka. Tretinu tvorí žĺtok a dve tretiny bielok, čiže je veľmi chutné. Pštrosie vajce je výnimočné tým, že má podstatne menej cholesterolu ako slepačie a jedno vajce nasýti 8 až 10 osôb. Varí sa 60 až 90 minút, podľa potreby spotrebitela
Na čo by ste si mali dávať pozor!
Pštrosie vajce, ktoré bolo hoci len jeden deň v inkubátore pod stálou teplotou 36 stupňov prešlo po biologickej stránke vývojovou fázou a teda už nie je vhodné na konzumáciu. Takéto vajce sa hodí už len na vyfúknutie ako kraslica. Čím je vajíčko dlhšie v inkubátore, tým je vyššia pravdepodobnosť, že po konzumácii takéhoto vajíčka by ste mohli byť nakazený salmonelózou alebo inými chorobami.
Pštrosie kraslice
Domorodé obyvateľstvo Afriky používalo vyfúknuté pštrosie vajcia ako nádoby na skladovanie vody a škrupinami z vajec sa zdobili ženy. Dnes sa škrupiny používajú buď ako celé v nábytkárskom priemysle na výrobu ozdobných predmetov, lámp, pohárov a pod., alebo ako úlomky, ktoré sa môžu spracovať na zvláštne brošne, náhrdelníky, náramky a náušnice. Každé vajce je veľmi cenné.
Katalóg pštrosích kraslíc
Na predaj ponúkame prázdne vyfúknuté pštrosie vajcia v cene 9,60- € s DPH za 1 kus, alebo umelecky spracované rôznymi technikami. Prezrite si prosím nasledujúci katalóg. Jednotlivé vyobrazenia si môžete kliknutím zväčšiť. Katalóg priebežne aktualizujeme.
Ak by ste mali záujem o pštrosie kraslice alebo viac informácii, prosím kontaktujte nás pomocou našich kontaktov v hlavnom menu.
Pštrosie perie
Pštrosie perie bolo veľmi dlho jedinou a základnou surovinou, pre ktorú sa tieto vtáky v minulosti v Afrike vo veľkom zabíjali a neskôr aj chovali. Zvlášť sa zbiera perie samcov a zvlášť perie samíc. Najkvalitnejšie perie z afrických pštrosov má Pštros africký čierny. Ako najvzácnejšie pri tom býva cenené samčie perie bielej farby.
Využitie peria – Móda
Pštrosie perie má svoje miesto i v módnom priemysle. Najrozšírenejšie a zároveň najznámejšie je jeho využitie v dámskej móde. Keďže má jedinečnú štruktúru, výborne sa farbí na akýkoľvek odtieň pastelovej farby. Vďaka tomu je veľmi vyhľadávaným produktom v celom rade luxusných doplnkov ako sú klobúky alebo šály – boa. Najhodnotnejšie sú perá z prvej rady letiek kohúta, čo je približne 24 stredných pier. Obzvlášť sú cenené dekorácie vo varieté. Pštrosie perie nikdy nevyjde z módy, aj preto sa stalo žiadanou ozdobou drahých večerných plesových rób od svetových módnych návrhárov.
Pštrosia koža
Pštrosia koža sa vyznačuje mimoriadnou pevnosťou a trvanlivosťou. Je odolná voči opotrebovaniu a v nepriepustnosti vody predstihuje kožu z krokodýla, ktorú je schopná úplne nahradiť.
Vlastnosti pštrosej kože
Základnou črtou pštrosej kože sú vyvýšené kožné bradavice, ktoré sa nachádzajú najmä na jeho chrbte. Podľa zvýraznenia a celkovej kresby bradavicových výstupkov (nopov) sa hodnotí aj kvalita kože – čím je zreteľnejší, výraznejší a hustejší vzor, tým je aj jej cena vyššia. Od pravej kože rozlíšite jej imitácie pomerne rýchlo, pretože výstupky bradavíc (nopy) sa len veľmi ťažko imitujú.
Najlepšia koža sa získava zo pštrosov vo veku 14 mesiacov. Vtedy je koža už dostatočne výrazná, ale ešte nie je opotrebovaná alebo poškodená.
Využitie pštrosej kože
Pštrosia koža sa používa v obuvníckom a odevnom priemysle na výrobu luxusnej obuvi, kabeliek, tašiek, kufríkov, opaskov, odevov, peńaženiek a ďalších doplnkov.
Z jedného dospelého vtáka môžete mať až 1,3 m2 kože, ktorá vystačí na výrobu troch párov topánok.
Pštrosie kozmetika
Pštrosí olej získavaný z tuku pštrosa je v súčasnosti žiadanou základnou surovinou v kozmetickom i farmaceutickom priemysle. Pripravujú sa z neho predovšetkým kozmetické prípravky na ošetrenie pokožky, významnú úlohu však zohráva aj v oblasti výživy.
Charakteristika pštrosieho oleja:
– protizápalový
– antibakteriálny
– chráni organizmus pred mikróbmi
– výborný emulgátor
– výborný zvlhčovač /hydratácia/
– účinný proti starnutiu pleti: vyhladzuje vrásky, predchádza tvorbe nových
– účinný prostriedok na hojenie rán
– má nízku dráždivosť
– prirodzený zmäkčovač
– zvyšuje rastovú aktivitu kože
– stimuluje vlasové korienky, napomáha ich rozmnožovaniu a rastu
– zlepšuje rast a celkový stav nechtov
– je nekomedogenický (nezanáša póry a netvorí vyrážky)
– obmedzuje tvorbu akné
– zintenzívňuje činnosť ostatných liečiv, napríklad medikci trichoficií
– preniká kožnou bariérou a prechádza kožnými vrstvami
– zlepšuje schopnosť kože odolávať tuhnutiu spôsobenému studenou
klímou
– zvyšuje schopnosť pokožky odolávať mrazu
– vlastný pozoruhodný profylaktický a protizápalový
imunoregulant
– uľavuje pri migrénach a pôsobí upokojujúco na žalúdok a tráviace
ústrojenstvo
– redukuje modriny, popáleniny, pľuzgiere, opuchy, vykĺbeniny
– podporuje rýchlejšie hojenie až o 50%
– redukuje LDL cholesterol
Pštrosí olej z hľadiska výživy
Univerzitné štúdie dokazujú, že viac ako 70% mastných kyselín v oleji spadá do oblasti nenasýtených kyselín. Tieto polonenasýtené a mononasýtené tuky vedú k zníženiu cholesterolu v krvi.
Olej ďalej obsahuje základné mastné kyseliny Omega 3, 5, 6, 7 a Omega 9. Ľudské telo tieto mastné kyseliny potrebuje, nedokáže si ich však vytvoriť samo, preto ich musí získavať z potravy. Pštrosí olej obsahuje základné mastné kyseliny, z hľadiska výživy je vďaka tomu vzácny a nenahraditeľný.
Pštrosie oči a cievy
Svoje využitie vo farmaceutickom priemysle majú aj oči a cievy Pštrosa afrického dvojprstého. Farmaceutické spoločnosti a výskumné ústavy vykupujú pštrosie oči za účelom výskumu zameraného na liečenie šedého zákalu u ľudí. Pštrosie cievy napomáhajú pri výskume zameranom na cievne ochorenia

Masážny krém
s kostihojom, lopúchom
a pštr.olejom 500 ml
17,90 €